Folkemusik-
arkivets fremtid

Den centrale idé i projektet er ikke at opbygge et forskningsarkiv, men derimod et brugsarkiv, hvis materialer så hurtigt bliver gjort let tilgængelige for de interesserede.

Den markante interesse for dansk folkemusik, traditionel og nutidig, som har gjort sig gældende siden 1990’erne og som stadig gør det, har medført behovet for en indsamling og registrering af relevant materiale, der ikke er tilgængeligt andre steder, og som dels er grundlaget for stadig flere opgaver, afhandlinger og specialer på læreanstalterne, dels er af uvurderlig betydning for de mange unge musikere, som har taget musikken til sig.

Arkiv med folkemusikkens historie styrker fremtidens musikfolk

Dansk folkemusik, og ikke mindst de sidste 50 års såkaldte revival, har længe lidt under savnet af en samlet fremstilling af
musikken og dens historiske udvikling.

Man oplever for øjeblikket hos unge danske folkemusikere en glæde og stolthed over, og en overbevisning om, at den musik de arbejder med er både værdifuld og relevant.

Et arkiv og aktivitetshus som dette, vil have en uvurderlig praktisk betydning, men vil også ligesom fx folkemusikkens indtog på konservatorierne, kunne medvirke til en mental styrkelse af miljøet.

Stedet skal  indeholde folkemusikarkiv, lokalhistorisk arkiv, Tønder Festivalens kontor og mødested. 

Vi vil med det voksende arkiv skabe forskningsmuligheder for interessenter fra både ind- og udland.

Centret skal samtidig være et levende samlingssted med scene for musik fra kunstnere, kommunens kultur- og folkeskoler samt diverse foredrag i forsøget på at skabe en fødekæde til den håndspillede musik, så cirklen ikke brydes.

Har du historisk materiale liggende?

Har du en CD, plade, kasettebånd eller andet liggende derhjemme, som du ønsker at bidrage med? Udfyld vores formular og vi tager et kig på det!